florienincameroon.reismee.nl

Week drie

Al 3 weken achter de rug. Alles gaat hier zo traag maar toch hebben we het gevoel dat de tijd vliegt. We hebben deze week nachten gedaan en overdag ook gewerkt als er vrouwen in arbeid waren. Deze week dus weinig ons huisje gezien. Omdat wij thuis geen water hebben pakken we af en toe een douche in het ziekenhuis. We merken wel aan de odeuren van de plaatselijke bevolking dat er geen water meer is. Een soort ‘Kruitvat’ met haar overvloed aan Deo’s zou hier meer dan welkom zijn...

Op verloskamer geen bijzonderheden meer meegemaakt, alles gaat hier zijn normale Afrikaanse gangetje. Er is wel een Floratje geboren. En een mannelijke Dorien die Dorian werd genoemd.

Op Pauline (zus van Flora) haar verjaardag 9 maart heeft Flora een kleine Pauline op de wereld gezet, een mooier geschenk is moeilijk te bedenken!

Het is wel heerlijk om hier ’s nacht te werken. We kijken filmkes op de laptop met de vroedvrouwen en drinken theetjes. Die vinden dat geweldig natuurlijk.

Onze liefde voor onze gynaecoloog dr. Dabo groeit elke dag. We zijn ook dikke maatjes geworden met zijn vertaler boy, Abdou. Gisteren zijn we met Abdou een dorp verder, in Fundong naar een voetbalmatch gaan zien. Da was echt de heerlijkste rit van ons leven. We waren precies in de Pyreneeën, kei veel bergen op, bergen af, haarspeldbochten, prachtig uitzicht, veel groen, 30 graden,haar in de wind… En dat op ne brommer met 3, een half uur. Het openbaar vervoer gaat hier altijd met brommerkes , we hebben ook al is een rit met 4 op nen brommer gedaan, ow boy.

Overal waar we komen hebben we veel bekijks. Af en toe zien we hier is ne blanke en dat zijn dan altijd vrijwilligers of mensen die hier voor een jaar in een of ander project komen werken. In de week waren we uitgenodigd bij 2 Amerikaanse meisjes, een Ierse en dan dokter Jim van de USA en zijn vrouw. Amai die Amerikanen das toch ook een volk apart, veel te uitbundig. Na een paar wijntjes op een nuchtere maag zijn we maar terug naar onze zwarte vrienden gegaan. Die ook uitbundig zijn, maar op veel minder geforceerde manier.

We hebben ook last van muizen hier. We hadden al vaker muizenstrontjes in ons bed gevonden maar nu hadden we in de week voor het eerste een muis gezien hier. We waren in ons kamer in het ziekenhuis op een avond en opeens schoot er iets lang ons benen. Onmiddellijk sprongen Flora en ik op het bed mekaar in de armen en begonnen we te schreeuwen. Natuurlijk een veel te overdreven reactie want binnen de minuut stonden alle patiënten van onze dienst voor ons open deur. Met 15 stonden ze daar allemaal plat van’t lachen. Ondertussen nog een paar muizen gespot o.a. in ons huisje en zelfs op ons bed! Das dan weer het minder mooie aan Afrika.

We houden echt van Afrikanen, al lopen hier echt wel heeeel raar mensen rond. Iedereen maakt hier ook zo’n dierlijke geluidjes op het einde van zijn zin, dan liggen Flora en ik altijd plat van’t lachen. Daarjuist in de mis zaten we langs de ene kant omsingeld door 4 broeders en langs de andere kant een zuster. Die mis duurt twee uur, waarvan we een uur geslapen hebben en een uur plat van’t lachen hebben gelegen.

Sorry God dat we niet hebben opgelet maar na een nachtshift konden we echt onze ogen niet openhouden. Flora is zelfs tegen de zuster in slaap gevallen. Toen kregen we in’t oog dat ze zuster zelf in slaap lag en bijna van de bank viel. Ondertussen waren er achter ons mensen weer van die knorrende geluiden aant maken was de knappe priester (waarvan we gisteren een lift hebben gekregen nadat we flessen water waren gaan kopen) vals aan het zingen. Flora en ik kregen weer een lachuitbarsting die we niet konden ophouden. We leven precies in een roes hier met zo’n intens gelukkig gevoel da we met het minste moeten lachen.

Women’s day.

Dinsdag 8 maart was het internationale vrouwendag wat hier heel uitgebreid werd gevierd. Elke vrouwenclub had zijn eigen outfit aan en er was ook een ‘Women’s day kleedjes’ waarvan wij er eentje hadden. Het hele gebeuren leek een beetje op de parade van de 21ste juli bij ons.

Wij zaten met de zusters en alle belangrijke mensen in de tribune, wat een eer. Er werden dan speechen gegeven door verschillende mensen, er werd gedanst en elke vrouwenclub moest marcheren voor de tribune. Wij hebben ook gemarcheerd, dat werd hier echt heel serieus genomen. Serieus gezicht opzetten, zwieren met de armen, stappen met de knieën omhoog… Na het hele gebeuren zijn we op café gaan drinken met de winnende vrouwenclub. Zonder mannen, da was pas ambiance!

We zijn al twee keer de papa van onze Florien hier tegengekomen, binnenkort gaan we daar ook is eten.

biet

"Onze liefde voor onze gynaecoloog dr. Dabo groeit elke dag" ??
Bère, doe is gewoon!! Diene is btw toch getrouwd??

Vake

Allez, maar ik zie dat jullie daar toch heel hard werken. dat is goed.

Moeke

Florien,Floratje, Dorian, Pauline, ongelooflijk lief.Die theetjes, zijn dat die die gij hebt meegenomen? Kennen ze dat daar? Moeten we nog opsturen?Of andere dingen ?Misschien een muizeval ? Of hebben ze daar geen katten?Dag Dorien en Flora. Ben blij met jullie mooi verhaal!

katrien

Ge komt toch nog terug he?

Sis

Super dat er een Pauline op dezelfde dag (19 jaar later:p) is geboren ;) Neem maar een foto van die knappe priester hihi en last van muizen? (ik heb nog een paar muizenvallen uit huis noblet, moet ik die opsturen met een beetje kaas ? ) :D kusssss

Celine

floraaaa!

lijkt allemaal suuper tof! als ik kon zou ik zo komen bezoeken :)

echt een super kdo voor je zus! waauw!!!
btw! vanaf dat je terug ben spreken we af!

ps: geen katten voor de muizen? of muizenvallen? of muizenkorreltjes?

indien je iets nodig heb, let me know, anders verstuur ik u wel iets!

bizou ma petite flo!

en valt die dokter nou is nie lastig! foei foei! en kijken nr knappe priester? tsss dat jullie die jongen toch maar niet in verleiding brengen eh!

hahah pleins de poutous!

Wassen

Gelieve u wel te wassen voor ge terug vliegt of anders moogt ge niet in mijne auto naar huis rijden.
Amuseer jullie.

Tho

Ik heb per toeval "Wassen" bij naam gezet

ome Harrie en tante Ann

hey Dorien en....
tof dat we jouw verre belevenissen kunnen volgen vanuit dit luxe-land. Dàt is pas avontuur wat je meemaakt, je kan het ook allemaal leuk en sappig vertellen. We blijven kijken hoor! groeten van ons

Vake

Dorien en Flora, ik ben muizenvallen gaan kopen. Leila zal ze meebrengen. Het regenseizoen is hier ook begonnen. De lente heeft één dag geduurd.

biet

Tokkes, gaat gij de mini afhalen misschien, aan mij had ze dat ook al gevraagd?? Als ze met mij meekomt passeren we ne quick. Aan u de keuze bère.

Papa Flora

Wouaw,
Quelle magnifique fête, j'aurais voulu participer à cette fête de la femme. Quel spectacle haut en couleur, tout ce que j'aime, des sourires, du soleil, de la musique sans doute et aussi de la bierre. Que faut-il de plus pour être heureux. Vraiment extra alors qu'ici on court sans cesse vers quoi,rs quel plaisir avec tous ces Belges qui tirent la tête, qui n'ont jamais assez, quant il pleut les patates deviennent plus chères, quant il y a du soleil, elles deviennent aussi plus chères, et courir, courir courir. Vraiment Flora, je suis si heureux que tu sois là bas. Si tu y retournes, j'essayerai de venir de revoir. Tu me connais. En parlant d'Afrique, nous avons été Thomas et moi à Matongué. Un parfum d'Afrique, un bain africain qui nous fait du bien. Et Thomas en grand chef (en petit chef) est mignon comme tout. Pour le reste, le soleil est de retour et le jardin devient de jour en jour plus joli. Au fait, qui dit jardin dit poules. As-tu déjà mangé des oeufs de poules africaines? Voilà une bonne petite source de protéïne.
Bisous de papa et de Thomatine.